Nederlands (NL-nl)English (United Kingdom)
Verslag Scala avond
Written by freek   

Woensdag 7 oktober hadden we in het kader van 'Learn a new language' een workshop over Scala.
De avond werd gehost door Enigmatry, in hun kantoor in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, met een prachtig uitzicht over de stad. Omdat het pand zich pal naast Rotterdam CS bevindt kozen veel bezoekers ervoor met het openbaar vervoer te komen. Sommige bleken enige tijd door de vele lange gangen van het Handelsgebouw te hebben gezworven voordat ze bij de juiste deur waren beland, maar om 18:00 was iedereen present voor de maaltijd.
De workshop werd verzorgd door Jan Willem Tulp en Soemirno Kartosoewito, en bestond uit uitleg en demos over deze nog vrij nieuwe taal. Na inventarisatie bleek dat de meerderheid van de deelnemers nog geen ervaring hadden met Scala, terwijl ook een aantal deelnemers al wel enige tijd ermee bezig zijn. Deelnemers met al wat meer ervaring werden gekoppeld aan newbies, waarna men samen meedeed met de demos en opdrachten.
Het blijkt dat Scala een krachtige en veelzijdige taal waarin code veel compacter kan worden opgeschreven, onder andere doordat je niet alle variabelen hoeft te typeren maar gebruik maakt type inference. De syntax lijkt in sommige gevallen op scripting, maar Scala is wel een statisch getypeerde taal. Het is bij het leren van een nieuwe taal is het altijd lastig om de syntax onder de knie te krijgen, maar op deze avond bleek de grootste uitdaging toch te zijn om de imperatieve benadering die men gewend is (en die in Scala ook prima te hanteren is) los te laten en te vervangen door functionele oplossingen.  
De tooling is nog wel 'bleeding edge': de Eclipse plugin bleek niet altijd stabiel en vertoond soms nog vreemd gedrag.
Na de pauze lieten Marc Evers en Rob Westgeest zien dat BDD met Scala een interessante combinatie is. Dit werd bijna een sessie op zich, waar helaas te weinig tijd voor was. Gelukkig kunnen we van deze mannen meer zien op de aankomende Community Day.
Omdat het kennisnivo omtrent Scala en functioneel programmeren van deelnemers nogal uiteenliep was het lastig om het tempo te bepalen, en dit pakte daarom niet voor iedereen optimaal uit. Een enkele avond om een taal te leren is natuurlijk ook wel erg kort, en we zullen daarom in toekomstige events de nodige aandacht besteden aan Scala, en ook aan de invulling van workshops.

Hieronder de slides van deze avond.

Trackback(0)
Comments (0)Add Comment

Write comment
You must be logged in to post a comment. Please register if you do not have an account yet.

busy
 

Meetings

Pictures

Bekijk alle foto's van Devnology op Flickr.

Why meet up?

Devnology meetings are aimed to bring together passionate developers to exchange ideas and experience, to discuss and network - geek to geek.

About us

We focus on concepts of software development. For new developments we will dig into the underlying principles and concepts and try to place this in a broad perspective of existing platforms and solutions. Read more...